Kendine iyi bak

Kendine iyi bak

Hayat inişli çıkışlı, acı tatlı bir mücadeleden ibaret dolayısıyla hiç birimizin toz pembe bir hayatı yok çünkü burası Barbie Dünyası değil.

(Bu sene aynı hafta vizyona girdikleri için çokça kıyaslanmıştı, Margot Robbie'ye rağmen benim tercihim bir Christopher Nolan hayranı olarak Oppenheimer)

Gelelim Barbie'nin pembe dünyasından kendi gri Dünyamıza. Yeterince stresli zor bir dönemdeyiz, bazen hatta çoğu zaman hayatımızı etkileyen kötü zamanlardan geçmek zorunda kalıyoruz. Önemli olan bu süreçlerde verdiğimiz tepkiler ve bizde bıraktığı izler oluyor. Zaman geçince su durulunca bir bakmışız geride kaybettiklerimizle ve pişmanlıklarımızla baş başa kalıyoruz. Bu kimi zaman iş, para, kariyer olurken çoğu zamanda dost ve aileden çalınan zaman ve anılar oluyor. Geçmişe takılı kalıp kendinizi, sevdiklerinizi hatta geleceğinizi yiyip bitirmezsiniz. Kaygı ve sorunlarınızla kendinizi ve çevrenizi zehirlemeyin. Hatalarınızla inatlaşmayın ders alın ve yolunuza devam edin. Zamanı geri getirmeniz mümkün olmadığına göre kendi hayat aracınızın sürücü koltuğuna güvenle oturun, dikiz aynasına değil yolunuza odaklanın, derin bir nefes alın ve yola çıkın. Bazen en iyi ilaç sadece başlamaktır. Bu yolculukta bedensel ve zihinsel sağlığınıza iyi bakın.
 
1) Sağlıklı beslenme 
 
Yediklerin ve içtiklerin hem bedenini hem de zihnini etkiler. Abur cuburdan uzaklaşın. Bile bile sağlığa zararlı şeyler tüketmeyin. Size iyi gelen veya gelmeyen yiyeceklere dikkat edin. Taze doğal gıdalar ve bol su tüketin. Sağlıklı beslenmek sizi insanların %90'ından daha sağlıklı yapacaktır.
 
2) Her gün egzersiz yapın
 
Her gün egzersiz yapmak formda kalmanın en iyi yoludur. Spor salonuna gidemiyorsanız evde yada parkta temel hareketleri yapabilirsiniz, yürüyüşü ihmal etmeyin açık hava iyi gelecektir. Her gün yarım saat egzersiz yapmaya çalışın. İnsan vücudu, düzgün çalışması için günlük egzersize ihtiyaç duyar.
 
3) Her gün meditasyon yapın
 
- Kendini tanımaya, keşfetmeye
- Kendinle ilietişim kurmaya
- Tam potansiyelinizi ortaya çıkarmaya
- Hayatta dengeyi bulmaya yardımcı olacaktır.
 
Vücut için egzersiz ne ise zihin için meditasyon odur. Günlük meditasyon yapmak sizi daha mutlu hissettirecektir.
 
4) Tatminkar olun
 
Medyanın bize özendirdiği o parıltılı hayatlar gerçek hayatta pek gerçek değil, illüzyon. Nereye baksak kolay kazanan, çok harcayan, sorunsuz hep mutlu hayatları olan insanları örnek gösteriyorlar. Mutlu ve başarılı olmayı yanlış kişilerle ilişkilendiriyoruz sonrasında bir ömür mutlu olmaya çalışmakla uğraşıyoruz. Hep daha iyisini ararken kendi zenginliklerimizi ve değerlerimizi unutuyoruz, birazda şükretmek, tatminkar, kanaatkar olmak lazım. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, sizi değersiz hissettirmelerine izin vermeyin. Kusurlarınız eksikleriniz mutlaka olacaktır, kendinizle barışık olun. 
 
5) Kişisel gelişim 
 
En az 30 dakikanızı okumaya ayırın. Kitap okumak, en iyi danışmanlardan bilgi edinmenin en iyi yoludur. Tarih, finans, işletme, kişisel gelişimle ilgili kitaplar okuyabilir, eğitici videolar izleyebilirsiniz. İnsanların %95'inden daha donanımlı olacaksınız.
 
Ön yargılarınızdan kurtulun, yeniliğe gelişime açık olun. Tanıyın, okuyun, gezin, keşfedin.
 
6) Hedefe odaklanma
 
Hayat sizi yordukça hedefiniz bulanıklaşır, hedeflerinizi görselleştirin.
 
- Bir sonraki adımı planlayın
- Günlük ilerlemenizi takip edin
- Hatalarınız için çözümler bulun
 
Yaptığınız işe sıkıca sarılın, çok çalışın, zihninizi meşgul etmek iyidir.
 
7) Zamanı verimli kullanın
 
Yoğun bir işe sahip olup ailesine, arkadaşlarına, kendine, hobilerine, sosyal hayata zaman ayırabilen insanlara hepimiz imreniyoruz çünkü çoğu zaman çoğu şeye yetişemiyoruz yetemiyoruz. Halbuki hepimizin 24 saati var önemli olan onu nasıl kullandığımız. Günü, haftayı, ayı, yılı planlayıp; ölü vakitlerimizi minimuma indirmeliyiz. İş, aile, sosyalleşme her neyi yapacaksak zamanında ve kaliteli bir şekilde değerlendirmeliyiz. Zamanı iyi yönetebilmek size huzuru ve başarıyı getiren en önemli faktörlerden bir tanesidir.
 
8) Toksik insanlardan uzaklaş
 
Sürekli eleştiren, tatmin olmayan, mutsuz, ortamın enerjisini süpürgeyle çeken toksik insanları hayatınızdan çıkarın. Stres dolu ilişkilerden kurtulun, pozitif insanlarla daha çok vakit geçirin. Ailenize ve dostlarınıza zaman ayırın, onların desteğini almanız sizi her zaman güç verir. 
 
9) Biraz yalnız zaman geçirin
 
Ne demişti İlber hoca "İyi düşünmek için esasen yalnız kalmak gerekir. Bu temel şarttır, yalnız kalmayı bilmek gerekir. Yalnız kalmayı bilmeyen milletlerden fazla birşey çıkmaz. Mesela iyi bir düşünür çıkmaz. Maalesef biz Türklerin böyle bir kabiliyeti yok. Aptal olduğumuz için mi ? Estağfurullah. Yalnız kalmayı bilmeyiz sevmeyiz, her işi beraber yapmak isteriz."
 
Büyük beyinler yalnızlık içinde inşa edilir. Yalnızken amacınızı ve kendinizi keşfedebilir, sorgulayabilir, geliştirilebilirsiniz. Yalnız vakit geçirmek, çok az insanın başa çıkabileceği bir güçtür.
 
Son olarak;
 
Sonuç odaklı düşünmeden çalışın. Her ne yapıyorsanız sadece yapın. Sonuç odaklı çalışmak endişenizi artıracak performansınızı düşürecektir. Yaptığınız şeye odaklanmak dışında bir kaygınız olmasın. 
 
Ve her şeyin bir gün biteceğinin farkında olun. Ne yaparsanız yapın bunu değiştirmeyeceksiniz. Bunu kabullenmek kaygılarınızı azaltır ve sizi özgürleştirir. Önce biz iyi olalım ki çevremize de faydalı bireyler olabilelim. Bir tane hayatımız var, güzel yaşayalım...
 
 
Hasan ACAR | Kişisel Web Sitesi

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ