Koronavirüs ile savaşımız ve ekonomik etkileri

Koronavirüs ile savaşımız ve ekonomik etkileri

Binlerce insana nüfuz eden ve ölümüne sebep olan salgın hastalıklar Dünya tarihi boyunca hep var oldu. Mers, Sars, Covid-19 tarzı mutasyona uğrayan ve hızlı yayılan koronavirüsler ise tedbir alınmadığında aşısı / tedavisi bulunana kadar önemli kayıplara neden olabiliyor. Koronavirüsler mutasyona uğrayarak her seferinde etkisini artırabiliyorlar. Bilim insanları tarafından bu konuda yoğun bir çalışma yapılsa da en iyimser ihtimalle ilacın kullanıma sokulması bir yılı geçeceği belirtiliyor. 

Nedir bu Koronavirüs (Covid - 19) ? 

 

Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından MERS ve SARS gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Koronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur. İlk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer Dünya ülkelerine yayılmıştır.

06.04.2020 (bugün) itibariyle 180 ülkede 1 milyon 300 bin insana bulaşan koronavirüs (covid-19) şuana kadar 70 bin insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Tahminler ise çok daha korkutucu uzmanlar eğer önümüzdeki 2 ay içinde kontrol altına alınamazsa Dünya nüfusunun büyük bir kısmının bu hastalığa yakalanacağını belirtiyor. Gördüğümüz kadarıyla uzmanlar bunu bile  göze alabiliyor ancak asıl riskli ve korkutucu olarak tedaviye ihtiyacı olan hasta sayısı çok hızlı bir artış gösterirse, ülkelerde sağlık sisteminin çökecek olması. İşte bu yüzden salgını minimum ivmeyle çaresi bulunana dek sürece yaymaya çalışıyorlar.

Bu kayıplar sadece verisel olarak insan sağlığı olmuyor, örneğin ekonomik etkilerinin doğurduğu doğrudan ya da dolaylı bir çok sonuçta var. Korona ile mücadelede yüz milyarlarca dolarlar harcandı, Dünya borsaları %15 ortalamasında değer kaybetti, binlerce şirket kapandı ve yüz binlerce insan işsiz kaldı. Ülkelerin ve insanların ilişkileri birçok konuda etkilendi, hatta durma noktasına geldi. Tüm bunların sağlık ve ekonomik tahribatını analiz etmek ve özümsemek ne yazık ki şu aşamada çok kolay değil.

İlk vakadan 7 gün sonra Cumhurbaşkanımız ekonomik istikrar kalkanı olarak 21 maddelik bir paket açıkladı. Vatandaştan ziyade işvereni ayakta tutmaya yönelik ve maalesef çokta tatmin edici olmayan bir paket ile karşılaştık. Vergiler ve devlete olan diğer ödemelerin ertelenmesi şuanda işleri durma noktasına gelmiş özel sektöre can suyu olur mu dersiniz ? 

Vergileri erteliyoruz, harcamaları artırıyoruz. Bütçe zaten açıktı. TCMB'nin kârını ve İhtiyat akçesini de peşinen aldık ve kullandık. Bu paketin kaynağı nereden gelecek diye düşünmeden edemiyorum. Sonrasında gerektiğinde ne kadar lüzumsuz iş ve politikalara nelerin harcandığı aklıma geliyor, üzülüyorum açıkçası. 

Vergiler, bir yönü ile de devletin gelire, kazanca, kâra ortak olmasıdır. Ancak zaman, devletin sadece kâra değil, zarara da ortak olma zamanıdır. Zaman, dertleri bölüşerek azaltma, geliri paylaşarak çoğaltma zamanıdır.

Bu kadar önemli ve zorlu bir süreçte şu paketteki, bir konut kredilerindeki peşinat miktarını düşürmeyi, birde tüm vatandaşa bangır bangır evde kal deyip konaklama vergisini ve uçak biletindeki KDV’yi düşürmeyi anlayamadım ! 

Üstelik hala vatandaşın kirasını, faturasını, kredisini nasıl ödeyeceğini, gelecek ve iş kaygılarına yönelik bir açıklama yok. Belkide mevcut durumda devlet yetkilileri bile bunu öngöremiyor. Hayatın durduğu bu kriz döneminde bile maalesef sadece insan sağlığı ile mücadele edemiyoruz, insanların gelecek ve ekonomik kaygıları da var. Bununla ilgili de umarım çok geç olmadan gerekli adımlar atılır. 

Süreç +14 gün şeklinde ilerliyor. İlk vakanın (11 Mart) yaşandığı günden bu yana sadece 27 gün oldu. (6 Nisan). Bugün alınacak önlem ancak 14 gün sonra etki etmeye başlayacak. 14 gün sonra "her şey için çok geç" dememek için, çok ciddi adımlar atmak gerek. Bu konuyu en başından İtalya, İspanya gibi ciddiye almayan ülkelerin şuan ne durumda olduğunu üzülerek takip ediyoruz. Ekonomik olarak eleştirilerimiz olsa da son günlerde atılan adımları kayda değer buluyorum. Özellikle sağlık konusunda Sağlık Bakanımızın hızlı ve etkili reaksiyonlarını takdir etmek lazım. Bu zamana kadar stabil ve kontrollü bir şekilde süreci yönetmesi önümüzdeki günler için umut verici. Bu süreçte canı pahasına görevlerini yerine etiren sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm görevlilere teşekkürü borç biliyorum. 

Resmi kurum ve uzmanların uyarılarını dikkate alarak en kısa sürede bu süreci başarılı bir şekilde atlatmak dileğiyle, sağlıcakla kalın...

 


Hasan ACAR | Kişisel Web Sitesi

YORUMLAR

    Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...

YORUM YAZ